Aallto-valmennuksesta ei saa tosi-tv-formaattia

Valmennus on oleellinen osa meidän toimintaamme, mutta mitä itse asiassa on valmentaminen?Me käsitämme hyvinvoinnin laajasti kokonaisuutena, jossa hyvinvointia on arkiaktiivisuus, oikeanlainen ravinto, riittävä lepo, hyvä fyysinen kunto, työn ja vapaa-ajan sujuvuus jne. Tämän kokonaisuuden asiantuntijoita ovat itse valmennettavat, sillä hyvinvointi koostuu heidän omista rutiineistaan.


Henrik Dettmannin mukaan valmentaja ei voi opettaa valmennettavaa, vaan ainoastaan auttaa valmennettavaa oppimaan. Sen vuoksi valmennus on keskustelevaa ja keskittyy niihin osa-alueisiin, missä on helposti parannettavaa tai paljon parannettavaa. Mitattu hyvinvointidata ja koettu tieto ovat valmennuksen fokus. Jokaiselle annetaan muutama asia, joita voi parantaa rutiineissaan, ei mitään isoa elämäntaparemonttia.


Remontilla on muutenkin paha kaiku. Se kuulostaa projektilta siinä, missä hyvä hyvinvoiva elämä on prosessi. Elämäntaparemonttia myyvät tosi-tv-ohjelmat tekevät pintaremontin kohteeseen, jossa eivät itse elä. Jos kivijalka on hutera, niin uudet design-huonekalut olohuoneessa ovat turhia.


Konsultointi on eri asia kuin valmentaminen. Konsultti tekee analyysin ja kertoo jotain, mitä kohde ei ehkä itsekään tiedä. Sen jälkeen hän kertoo, miten se korjataan. Esimerkiksi lääkäri saattaa tietää elävästä kehosta enemmän kuin kehon haltija ja siten myös niitä parantavista toimenpiteistä. Nyt kuitenkin puhumme rutiineista ja niiden muokkaamisesta. Ei kukaan voi olla toisen elämän erityisasiantuntija; se on aina ihminen itse.


Valmennus ei myöskään ole opettamista, sillä hyvään hyvinvoivaan elämään tarvittavat konseptit ovat yleensä aikuisille ihmisille aivan tuttuja. Opettaminen valmentajan lähestymistavassa asettaa valmentajan väärälle jalustalle. Eikä hyvinvointia voi käskeä, siitä tulee nalkuttava sävy.


Mihin sitten hyöty valmentajasta perustuu, jollei jonkun oman elämän asiantuntemukseen? Se syntyy kokemuksesta ja keskusteluista kymmenien (ja satojen) valmennettavien kanssa. Se on sitä, että tuntee mittalaitteet ja kyselyt hieman käyttäjäänsä paremmin. Se on sitä, että osaa kysyä oikeat kysymykset ja kannustaa ylläpitämään oikeita vahvuuksiaan ja kehittämään heikkouksiaan.


Jokainen meistä haluaa olla hieman parempi versio itsestään. Jokainen pystyy parantamaan. Muutos voi olla hidas, mutta kuten James Clear totesi: “Vain prosentin paremmin joka päivä, niin vuoden päästä olet kolmekymmentäseitsemän kertaa niin hyvä kuin nyt.” Meidän valmentajamme kannustavat pitkälle polulle. Siitä ei saa hyvää tv-formaattia.


Hyvinvointia päivään


105 views0 comments