Search
  • Niklas Koskimies

Ei ne numerot yksinään, vaan mitä niillä tehdään

Pinja Päivänen on oikealla asialla suhtautuessaan skeptisesti yhä laajemmin yleistyvään terveysteknologiaan, mutta pureudutaan vähän tarkemmin aiheeseen myös Aallton näkökulmasta.


Terveysteknologiaan kannattaa aina suhtautua pienellä varauksella siihen nähden, etteivät ne ole lääketieteellisiä laitteita. Siksi niitä ei ole tarvinnut testata riippumattomien laitosten toimesta. Tällöin tarkkuuslupaukset ovat vain heidän itsensä antamia ja kenties hieman myyntipuheiden värittämiä.


Pahamaineisen epätarkkoja ovat esimerkiksi monet markkinoilla olevat “älyvaa’at”, jotka perustuvat pelkästään jalkapohjien läpi mitattavaan kehon sähkönjohtavuuteen. Rasvaprosentti saattaa heittää kymmenenkin prosenttiyksikköä markkinajohtaja inBodyn mittauksiin. ...ja nekin saattavat antaa hieman eri tuloksia vedenalaispunnitukseen tai röntgensäteen absorptiometriaan perustuviin malleihin.


Luku sinänsä ei ole kiinnostava, varsinkaan jos se on tyypillisellä vaihteluvälillä. Ei luku siis, mutta siinä tapahtuvat muutokset. Tosin näissäkin täytyy olla mittarissa riittävä luotettavuus.

Kymmenentuhatta askelta ei tarkoita yhtään mitään. Askelten seuraaminen on vain teknisesti nykyaikana helppoa. Tällöin esimerkiksi arkiaktiivisuuden parantamisessa voidaan kenties mitata, miten saadaan hieman lisää askelia. Siis sikäli, jos aktiivisuus on arkena liian vähäistä. Ei numeerinen tavoite, vaan prosessin muutos on oleellista.


Ravinnossa on muutakin tärkeää kuin kalorit. Kuten Päivänen kirjoittaa, eivätkä nekään ole tasa-arvoisia. Elimistö ei ole kone. Se ei ole kaikilla samanlainen, eikä edes samalla ihmisellä jatkuvasti samalla tavoin toimiva.


Kalorinkulutuksen arvioiminen on ihan yhtälailla hankalaa kuin kalorien imeytymisen arvioiminenkin. Lääketieteellisissä mittauksissa mitataan hengityksen hiilidioksidipitoisuuksia, mutta kotiolosuhteissa joudumme tyytymään yleistyksiin perustuen harjoituksenaikaiseen sykkeeseen ja painoon suhteutettuun arvioon lepokulutuksesta.


...ja ruokailulla on muutakin ulottuvuuksia kuin pelkästään toimia polttoaineena. Joillekin se on tärkeä sosiaalinen tapahtuma, josta saa hyvää mieltä ja se huoltaa tärkeitä ihmissuhteita. Sillä saattaa olla terveyteen enemmän merkitystä kuin pelkästään kaloreiden laskemisella.

Aalltolle on tärkeää yksilöllisesti luottamuksellisessa valmentaja-valmennettava -suhteessa tunnistaa ne hyvinvoinnin osa-alueet, joissa on eniten parannettavaa tai että niissä on helposti parannettavaa. Sitten valitaan oikeat mittarit, joilla tehdä siten muutosta näkyväksi.


Yritysasiakkaillemme olemme voineet antaa tähän perustuen erilaisia suosituksia, millä tavoin kannattaa tukea henkilöstön hyvinvoinnin kehittämistä. Joskus se on voinut olla askelmääräkilpailu, toisinaan dominokeksien korvaaminen hedelmillä palavereissa. ...tai jotain muuta.


Eivät mittarit, eivätkä yksittäiset maagiset numerot itsessään tarkoita yhtään mitään. Se on se, mitä niillä numeroilla tehdään. Oleellista on muutos ja sen suunta.


Hyvinvontia päivään - NK


Inspiroiduin tästä artikkelista (alla)

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000006500871.html

28 views0 comments

Recent Posts

See All