Johanna Tanhuanpää: ”Hyvinvointi kuuluu kaikille”

Tässä juttusarjassa tutustumme ihmisiin ja ajatuksiin Aallton taustalla. Valmennus- ja kehityskoordinaattori Johanna Tanhuanpää rakentaa omaa ja asiakkaiden hyvinvointia pienistä palasista.Johanna Tanhuanpää työskentelee asiakkaidemme hyvinvoinnin eteen paitsi aalltovalmentajana, myös asiakasprosessien kehittäjänä. Hänen tähtäimessään ovat paremmin voivat työyhteisöt. Hyvinvointi ei kuitenkaan saa olla mitään liian vaikeaa. ”Jos sitä ajattelee kauhean isona asiana, niin sehän voi tuntua aika lannistavalta”, Tanhuanpää toteaa. Viime kädessä hyvinvointi kuitenkin koostuu pienistä arkisista asioista.


Aallto tarjoaa hyvinvointivalmennuksia lähtökohtaisesti koko työyhteisölle, mistä Tanhuanpää on erityisen iloinen. ”Tykkään siitä, että tämä ei ole mikään johtoryhmän valmennusohjelma, vaan hyvinvointi kuuluu kaikille”, Tanhuanpää sanoo. Hänelle on tärkeää, että koko organisaatiossa pystyttäisiin tekemään jotain hyvinvoinnin eteen.


Tärkeää on myös stressin ja uupumuksen ennaltaehkäisy, mikä aalltovalmennuksessakin on tavoitteena. ”Ei aina tarvitse mennä sinne sairaudenhoitoon ja työterveyshuollon puolelle, vaan tehtäisiin hyvinvoinnin eteen mahdollisimman paljon ennakoivasti”, Tanhuanpää pohtii.


Oma kokemus herätti kiinnostuksen


”Itsellänikin on ollut aikoja, jolloin ei ole liikkunut niin paljon tai syönyt niin terveellisesti, niin sen huomaa heti työtehossa ja yleisessä vireystasossa”, Tanhuanpää sanoo. Hän on harrastanut joukkuevoimistelua koko lapsuutensa ja nuoruutensa, mutta opiskeluaikoina liikkuminen jäi useaksi vuodeksi. Kun hän sitten alkoi taas kiinnittää enemmän huomiota omaan hyvinvointiinsa, eron entiseen huomasi selvästi.


Kokemus siitä, miten paljon hyvinvoinnin eri osasista huolehtiminen vaikuttaa omaa olotilaan sai Tanhuanpään kiinnostumaan hyvinvoinnista laajemminkin. Eri ihmisillä toimivat eri keinot, mutta Tanhuanpäälle kokonaisuudessa tärkeintä on säännöllinen liikunta. “Jos en syystä tai toisesta pääse liikkumaan, niin se alkaa heijastua heti siihen, että sitten myös nukun huonommin ja syön huonommin”, Tanhuanpää kertoo.


Pienistä paloista iso hyvä


Pohjimmiltaan hyvinvointia edistävissä valinnoissa on Tanhuanpään mukaan kyse hyvin pienistä asioista. Kuten vaikkapa siitä, käyttääkö hissin sijasta portaita tai nappaako välipalaksi karkkia vai hedelmän.


“Hyvinvoinnista huolehtimisen täytyy olla sellaista, että se istuu siihen omaan elämään ja sitä pystyy toteuttamaan”, Tanhuanpää toteaa. Kuureista tai dieeteistä ei saada pitkäkestoista ratkaisua, vaan kyse on elämäntapaa koskevista valinnoista.


Oman kehon kuunteleminen auttaa tekemään parempia valintoja. Tanhuanpää esimerkiksi on joutunut opettelemaan menemään nukkumaan silloin kun väsyttää, vaikka kello olisi vasta yhdeksän illalla. Muussa tapauksessa unen saamisessa saattaa kestää ja olo on seuraavana päivänä kurja.


Kokonaisvaltainen hyvinvointi nojaa pitkälti juuri näihin asioihin; pieniin arkisiin tekoihin ja henkilön omiin tarpeisiin. “Hyvinvointi koostuu niin monesta”, Tanhuanpää sanoo. Jokaisella meistä on omat osa-alueemme, joissa tarvitsemme enemmän tsemppausta, ja toisaalta ne alueet, joilla hyvinvoinnin ylläpito on jo valmiiksi helpompaa.

77 views0 comments