Juoksuharrastuksen aloittaminen

Niinhän siinä kävi, että hallit laitettiin kiinni ja joutui uimari kuiville. Korona on pakottanut etsimään uusia tapoja harrastaa liikuntaa ja yksinkertaisinta on ollut laittaa lenkkarit jalkaan ja painua juoksemaan.Olen itse roteva ja lyhytjalkainen ja edellisen kerran lenkkipolulla käynyt lähes kymmenen vuotta sitten. Vaikka peruskunto on ihan ok, niin lihaksisto ei todellakaan ole juoksuun tottunut.


Aloitin varusteista. Hankin itselleni juoksutossut menemällä asiantuntevaan liikkeeseen ja mahtipontisesti ilmoittamalla, että vihaan juoksemista ja myykää minulle kengät näillä tiedoilla. Hyviksi väittivät - epäilin sitä syvästi vetäessäni niitä jalkaan ensimmäistä kertaa.


Lauttasaari on juoksijoille hyvä paikka. Lenkkipolut lähtevät jo kotiovelta. Ensimmäiset askeleet ja sykerajat olivat jo ylittäneet tehoalueen kaksi. Hetkeä myöhemmin kolme. Ensimmäisen kilometrin jälkeen nilkat kuin tulessa. Kipu turtui ehkä kolmen kilometrin jälkeen. Sinnittelin eteenpäin ja juoksin lopulta viisi kilometriä enimmäkseen korkeilla sykkeillä.


Ajattelin: “ok, tämä on mahdollista. Ei tämä kivaa ole, mutta mahdollista”.


Seuraavan viikon aikana kävin lenkillä kolmesti. Juoksin saman vitosen ympyrän rantoja pitkin varsin korkeilla sykkeillä. Samanlaista kipua en tuntenut, mutta meneminen oli kauniisti sanoen: jäykkää.


Sitten aloin miettiä, mitä oikeastaan minun pitäisi harjoitella, jos juoksen. Vanhana uimarina, minulla on aina ollut valmentaja, joka kertoo, mitä pitäisi tehdä.


Pelkällä fiilispohjalla meneminen ei riitä


Uudelle juoksijalle on tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja tuntemuksiaan. “Ainoastaan fiilispohjalla meneminen ei kuitenkaan riitä, vaan kuormaa täytyy nostaa vähitellen”, valmentajamme Teemu Mattila toteaa. Hän neuvoo uusia juoksijoita perehtymään tekniikkaan ja omaan askellukseen esimerkiksi videoiden avulla.


Mattilan mukaan omat sykerajat, kuten maksimisyke ja aerobisen ja anaerobisen sykkeen kynnykset, on hyvä määrittää heti alussa. Hän muistuttaa myös, että aloittelijalla 90 prosenttia harjoittelusta olisi hyvä olla kevyttä. “Suosittelen aloittamaan sauvakävelyllä, jos sykkeet nousevat juoksuaskelissa yli aerobisen kynnyksen”, Mattila sanoo.


Polarin ohjelmista apua juoksuharrastukseen


“Etenkin aloittelevat juoksijat juoksevat lenkit usein liian kovaa, samoilla vauhdeilla ja saman mittaisina”, kertoo Ville Uronen Polarilta. Valmis ohjelma tuo monipuolisuutta harjoitteluun ja usein rauhoittaa myös intensiteettiä. “Yksi ehdottoman tärkeä asia on myös se, että Polarin juoksuohjelma mukautuu ajan myötä, kun se oppii lisää käyttäjästään treenitietojen pohjalta”, hän jatkaa.


"Syke on ainutlaatuinen ja yksilöllinen ja siten luotettava keino määrittää treenin intensiteetti" - Ville Uronen

Polarilla on treeniohjelmia kaikentasoisille juoksijoille. Niistä voi valita itselleen sopivan tavoitteen. Tämän postauksen lenkit on juostu Polarin 10km juoksuohjelman mukaan. Polarin ohjelmat tarjoavat lisäksi erilaisia tukiharjoitteita voima-, keskivartalo- ja liikkuvuusharjoitteluun.


“Juoksuharjoittelu perustuu hyvin pitkälle oikealla sykealueella treenaamiseen, ja jotta mittarin käyttäjä voisi harjoitella mahdollisimman järkevästi, haluamme tarjota käyttäjille myös harjoitusohjelmia”, Uronen taustoittaa. Hänen mukaansa Polarin sykealueiden taustalla oleva tiede on ohjelman kulmakivi. “Syke on ainutlaatuinen ja yksilöllinen ja siten luotettava keino määrittää treenin intensiteetti”, Uronen toteaa.


Takaisin lenkkipolulle


Joulun välipäivinä löysin juoksemisesta jotain uutta. Ehkä se oli lenkki numero kaksikymmentä, kun pimeällä mökkitiellä kuutamon valossa tajusin nauttivani. Pystyin hallitsemaan sykkeitäni ja matka taittui, hitaasti ehkä jollekin oikealle juoksijalle, mutta taittui kuitenkin. Ei menemisellä ole metsätiellä merkitystä.


Seuraavalla viikolla kotona ollessani juoksin ensimmäisen kympin lenkin Lauttasaaresta Kaskisaaren ja Lehtisaaren kautta Keilaniemeen ja takaisin. Koko matka sykealueella 2 maisemista ja hyvästä kirjasta kuulokkeilla nauttien. Enpä vielä kuukausi sitten olisi tähän uskonut.


Oikeastaan en edes huomanut juoksevani. Tällaista sen treenaamisen tulisi olla. Vauhti paranee ja kunto kasvaa, vaikka ne hallit ovat edelleen kiinni. Saattaapa olla, että jatkan lenkkeilyä vieläkin, vaikka vesielementtini avautuisi yleisölle jälleen.


- NK

92 views0 comments