Korona-ajan yhteydenpito on vaatinut luovuutta

Ihmissuhteet ovat meille tärkeä tuki ja turva, joiden merkitys korostuu etenkin vaikeina aikoina. Viime kuukausina moni on varmasti saanut huomata saman omassa arjessaan. Onneksi läheisiin voi pitää yhteyttä myös ilman fyysistä kontaktia.On vierähtänyt jo yli vuosi siitä, kun pandemia rantautui Suomeen. Kuluneet kaksitoista kuukautta ovat olleet monella tapaa erikoisia, eivätkä vähiten ihmissuhteissa tapahtuneen muutoksen takia. Esimerkiksi helmikuussa Uudenmaan alueella etätöitä teki Telian liikkumis- ja etätyötilastojen mukaan 30 prosenttia useampi ihminen vuoden 2020 helmikuuhun verrattuna. Kesällä sai olla hieman rennommin, mutta talvi on ainakin itselläni mennyt pitkälti omassa pienessä kuplassa.


Ihminen tarvitsee sosiaalisia kontakteja. Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa “Koronapandemian hyvät ja huonot seuraukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä” (2020) todetaan perheen ja läheisten ihmissuhteiden olevan ihmiselle merkittävä voimanlähde, jonka arvo korostuu erityisesti kriisiaikoina. Olen siitä onnellisessa asemassa, että saan jakaa arkeni ihmisen kanssa, jonka kanssa on edelleen hauskaa, vaikka jo vuoden olemme naputelleet etätöitä samassa huoneessa. Oman talouden ulkopuolisten kontaktien vähyys vaikuttaa silti omaankin arkeeni.


Pandemia on vähentänyt rajusti ihmisten välisiä kohtaamisia


Tavallisesti näemme toisiamme töissä, koulussa, kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, tapahtumissa ja vaikka missä. Nyt suuri osa meistä on karsinut menonsa vain välttämättömiin, eikä esimerkiksi ravintoloissa ruokailu ole tällä hetkellä edes mahdollista.


Telian liikkumis- ja etätyötilastoista selviää, että vaikka kaupunkien sisällä liikkuminen on vähentynyt vain joitakin prosentteja, pidemmät matkat ovat pudonneet rajusti. Esimerkiksi maakuntien välillä matkustettiin helmikuussa jopa 40 prosenttia vähemmän viime edeltävän vuoden helmikuuhun verrattuna. Kauempana asuviin läheisiin on täytynyt pitää yhteyttä muilla tavoin.


Ihan kaikkia kohtaamisia pandemiakaan ei onneksi ole vienyt. Isovanhempia ja vanhempia on voinut tavata ulkona maskien kanssa, ja satunnaisesti on uskaltanut nähdä myös joitakin ystäviä. Suurin osa päivistä kuluu kuitenkin kotona tietokonetta naputellen.


Kasvokkaisten kohtaamisten tilalle on tullut uusia tapoja


Kun läheisiä ei ole päässyt tapaamaan kasvoista kasvoihin entiseen malliin, on niiden tilalle pitänyt keksiä uusia keinoja pitää yhteyttä. Puheluiden ja pikaviestintäsovellusten ohelle ovat ilmestyneet muun muassa etäkahvitauot, ja pääsinpä osallistumaan sukulaisen häihinkin netin välityksellä!


Yksi hauskimmista etäkohtaamisista on silti ollut ystävien kanssa järjestetyt peli-illat. Meillä on ollut tapana pelata lautapelejä illanistujaisissa, ja yllättävän hyvin tutut klassikkopelit ovat toimineet myös netin alustoilla. Muun muassa 7 Wondersin parissa on vierähtänyt useampi tunti.


Eikä vanhoissa kunnon puheluissakaan ole mitään vikaa, päinvastoin! Erään kaukana asuvan ystäväni kanssa olemme soitelleet jo vuosia niin, että olemme samalla lähteneet tahoillamme lenkille. Nyt jos koskaan on hyvä hetki soittaa sille läheiselle, jonka kanssa ei ole hetkeen vaihtanut kuulumisia.

19 views0 comments