Kuinka luoda uusia rutiineja?

Rutiinien luomisessa tärkeintä on konkreettisuus. Suunnitelma siitä, mitä, missä ja milloin aikoo tehdä, auttaa saavuttamaan tavoitteet. Sitä ennen kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi pohtimaan omia rutiineja tässä ja nyt – mitkä rutiinit ovat itsellesi tärkeitä, ja mitä haluaisit ehkä kehittää?Rutiinit kannattaa kiinnittää osaksi aikaa ja paikkaa. Kysy itseltäsi usein, milloin ja miten aiot jotakin tehdä. Ole siis täsmällinen. Jos haluat lenkkeillä enemmän, päätä jo edellisenä päivänä, että kello 14 ulkoilutat koiraa 30 minuuttia läheisellä lenkkipolulla, ja varaa siihen erikseen aika kalenterista.


On myös hyvä muistaa, etteivät merkitykselliset rutiininmuutokset ole radikaaleja. Mikäli parannat rutiinejasi päivittäin edes murto-osan entisestä, kertautuvat nämä rutiinit vuodessa kuten sijoituksissa korkoa korolle -ilmiö.


Kaikilla on eri käsitys siitä, mitkä rutiinit ovat itselle tärkeitä, mutta on tärkeää huomioida ettei rutiineja suoriteta ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseksi. Kyse on siitä, minkälainen ihminen haluaa olla. Käy siis omia uskomuksiasi läpi. Mikäli haluaa suorittaa maratonin, täytyy tulla juoksijaksi. Haluatko olla juoksija? Mikäli haluat olla parempi vanhempi, täytyy tulla vanhemmaksi, joka käyttää enemmän aikaa lasten kanssa. Haluatko varata aikaa? Mikäli haluaa olla parempi työntekijä, täytyy tulla hyvinvoivaksi työntekijäksi, varata siis aikaa omaan hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen. Haluatko panostaa itseesi? Mikäli haluaa oppia soittamaan kitaraa, täytyy tulla musikaaliseksi. Haluatko musiikin osaksi elämäsi rutiineja?


Rakastu prosessiin, älä tavoitteisiin


Tavoitteeseen ei päästä ainoastaan ajattelemalla päätepistettä, vaan tärkeämpää on keskittyä prosessiin, itse matkaan. Kuinka voin muuttaa rutiineja, jotta tavoite on mahdollinen? Tavoitteen saavuttaminen ei kuitenkaan tuo onnea, eikä ole kyse vain menestymisestä tai epäonnistumisista. Keskity ennemmin niiden välimaastoon. Konkreettisia tuloksia ei näy heti, siksi pitää rakastua prosessiin eikä tavoitteeseen.


Saatat esimerkiksi hiihtää luonnossa säännöllisesti, koska haluat parantaa kestävyyttä ja energiatasoja. Finlandia-hiihdon voitto tulee, jos on tullakseen. Kyse on siis jatkuvasta itsensä kehittämisestä. Ajattelumalli, että menen salille koska haluan olla vahva (tavoite) on hyvä, mutta mikäli ajattelet että käyn salilla koska haluan kehittää voimaa (prosessi) on vielä parempi, koska sinusta tulee todennäköisesti vahva myöhemmin. Mikäli haluaa laihtua tiettyyn painoon, on noudatettava tiettyä harjoitus- ja ruokavalio-ohjelmaa, ja joskus olet se henkilö, joka haluat aina olla.


Rutiineja on toistettava päämäärätietoisesti ja kärsivällisesti sekä luottaa prosessiin, niin joskus se palkintokin tulee. Usein ongelma on se, että rutiinien muutoksilla toivotaan tuloksia nopeasti. Totuus on, että rutiinit täytyy ottaa osaksi elämää. Vasta myöhemmin ylitämme kynnyksen, onnistumme ja saavutamme päämäärämme. Luo siis itsellesi mahdollisimman laadukkaat rutiinit, jotka saavat sinut olemaan ylpeä itsestäsi.


Järjestä itsellesi ympäristö, joka luo positiivisia ärsykkeitä rutiinien muuttamiseksi


Oletko huomannut, ettet juo päivisin riittävästi vettä? Juomapullon kantaminen jatkuvasti mukana voisi muistuttaa sinua vedenjuonnin tärkeydestä. Syötkö työpäivän kokouksissa usein leivonnaisia, koska niitä on tarjolla? Ehkä voisit pitää omia hedelmiä mukanasi tai ehdottaa tarjolle jotain muuta. Tai huomaatko etätöitä tehdessäsi, että et pidä taukoja riittävästi? Voisi olla hyvä laittaa muistilappuja näytön ympärille tai herätys jokaisen tunnin välille muistuttamaan sinua aktiivisuuden tärkeydestä myös työpäivän aikana. Haluaisitko oppia uuden kielen? Mitä jos laitat kielioppikirjan ruokapöydällesi odottamaan tuloasi kotiin? Haluaisit lukea enemmän kirjoja mutta ei ole aikaa? Äänikirjasovelluksen lataaminen ja kirjojen kuuntelu työmatkoilla voisi tuoda ratkaisun pulmaan.


Näillä esimerkeillä haluan kiinnittää huomiosi siihen tosiseikkaan, että toimiva ympäristö luo visuaalisia ärsykkeitä toimintaa varten. Usein toimimme herkästi ärsykkeiden mukaan, siksi on tärkeää luoda positiivisia ärsykkeitä ympärillesi. Sellaisia, jotka tukevat juuri sinun tarpeitasi, oli kyse sitten veden juonnista tai jostain ihan muusta. Et ole ympäristösi vanki, vaan visualisti.


70 views0 comments