Lomalla!

Monella meistä paras lomakausi ajoittuu loppukesään. Jos töitä on painanut viimeiseen asti täysillä, voi rentoutuminen olla kuitenkin hankalaa. Mitä lomalla sitten kannattaisi tai ei kannattaisi tehdä, jotta sen aikana pääsisi oikeasti palautumaan? Lue tästä aalltovalmentajan vinkit lomailuun.Mitä lomalla ei kannata tehdä?


Lomalla ei kannata tarkistaa sähköpostia tai ”vähän vaan” tehdä työjuttuja. Jos jokin työasia tulee mieleen lomalla, se kannattaa kirjata ylös ja sen jälkeen yrittää aktiivisesti unohtaa. Loma on aikaa, jolloin aivot saavat irtaantua työstä. Jos sähköpostia täytyy käydä lukemassa, kannattaa se rajoittaa vaikka yhteen päivään viikossa ja päättää etukäteen, että reagoida voi vain ehdottoman akuutteihin asioihin.


Lomalla ei kannata muuttaa elämänrytmiä ja rutiineja täysin arjesta poikkeavaksi – tämä koskee niin nukkumista, syömistä, juomista kuin liikkumistakin. Vähän voi lomalla toki löysäillä, mutta jos antaa kaiken kääntyä päälaelleen, on paluu arkeen tuskaisa. Kannattaa sen sijaan uhrata muutama ajatus sille, miten omat rutiinit ja elämänrytmin voi muokata toimiviksi ja houkutteleviksi, oli sitten arki tai loma.


Lomalla ei kannata heittäytyä täysin passiiviseksi. Aktiivinen tekeminen yleensä palauttaa paremmin kuin loputon sohvalla makoilu. Ei kuitenkaan kannata myöskään pakata loma-ajan kalenteria aivan tupaten täyteen aktiviteetteja tai tavoitella hampaat irvessä täydellistä lomaa – silloin voi lomastressi iskeä pahemman kerran.


Mitä lomalla kannattaa tehdä?


Lomalla kannattaa – jos suinkin mahdollista – olla riittävän pitkä aika yhtäjaksoisesti. Tutkimusten mukaan hyvinvointi paranee keskimäärin kahdeksan päivän ajan loman alettua. Loman hyvinvointivaikutukset myös tutkimusten mukaan haihtuvat melko nopeasti, joten kannattaa jättää myös talveksi lomapäiviä.


Lomalla kannattaa palautua luonnossa. Tutkimusten mukaan luontoympäristöillä on paljon myönteisiä vaikutuksia stressinhallintaan; esimerkiksi stressihormoni kortisolin tasot laskevat, verenpaine laskee ja syke laskee. Luonto on oiva paikka liikkua vaikka jalan, pyörällä tai melomalla – silloin tällöin kannattaa myös ihan vain pysähtyä hetkeksi katselemaan, kuuntelemaan, tunnustelemaan ja haistelemaan luontoympäristöä.


Mitkä asiat loman tekemisistä ja fiiliksestä ovat sellaisia, joita haluaisi mukaan arkeensakin? Miten se olisi järjestettävissä?

Lomalla kannattaa selvittää oma unentarve, jos nukkumisessa on haasteita. Jätä vuorokaudeksi tai pariksi pois kaikki piristeet ja rauhoittavat aineet, kuten kahvi ja alkoholi. Laita myös herätyskello syrjään. Ala sitten kuulostella illalla, milloin sinua alkaa nukuttaa ja mene silloin heti nukkumaan – vaikka väsy tulisikin kesken lempiohjelman. Aamulla nouse sängystä siihen aikaan, kun luontaisesti heräät. Kun jatkat näin joitakin päiviä, alkaa unen määrä todennäköisesti vakiintua johonkin – siitä unen määrästä kannattaa arkenakin pitää kiinni.


Lomalla kannattaa miettiä, millaista arkea haluaisi elää. Mitkä asiat loman tekemisistä ja fiiliksestä ovat sellaisia, joita haluaisi mukaan arkeensakin? Miten se olisi järjestettävissä? Kannattaa mieluummin tähdätä siihen, että jokapäiväinen arki olisi mahdollisimman kivaa kuin kärvistellä lomasta lomaan.


Rentouttavaa lomaa!

55 views0 comments

Recent Posts

See All