Mitä pitää ottaa huomioon juoksulenkkareiden valinnassa?

Juoksu on erinomainen lajivalinta, sillä lajin helppous ja tehokkuus on vertaansa vailla. Kaikkina Suomen neljästä vuodenajasta voi juosta, kunhan varusteet ovat oikeat. Lisäksi juoksussa ei tarvita kovin paljoa välineitä, ja treenaamaan pääsee lähes aina suoraan kotiovelta. Harrastusta aloittaessa ja kilometrien kertyessä sopivilla juoksulenkkareilla on kuitenkin suuri merkitys.Juoksulenkkarit vaikuttavat juoksukokemukseen suuresti. Oikeanlaiset kengät tukevat ja vaimentavat, sekä tietysti istuvat hyvin. Lisäksi juoksukenkien täytyy sopia käyttötarkoitukseen. Tärkeintä on kuitenkin, että juoksukengät tuntuvat mukavilta ja hauskuus harrastuksessa pysyy hyvällä tasolla. Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon juoksukenkiä valitessa?


Juoksukenkien viidakossa saattaa olla haastavaa hahmottaa, minkälaiset lenkkarit sopisivat juuri itselle. Täytyy muistaa, että jalkaterät ovat yksilölliset. Niitä on eri pituisia, levyisiä ja muotoisia. Lisäksi voi olla jalan virheasentoja, nykyisiä tai vanhoja vammoja, jotka vaikuttavat suuresti valintaan. Myös kehotyypit ovat erilaisia, ja treenipohja, juoksutausta ja juoksutekniikka vaihtelevat yksilöstä toiseen. Hyvin istuessaan kengät eivät luista tai hierrä, eikä virheasennot pääse vaikuttamaan kehon linjauksiin yhtä radikaalisti.


Jalkaterän virheasennot


Virheasennot voivat perinnöllisyyden ohella syntyä esimerkiksi raskauden aiheuttamista muutoksista, vammoista, ikääntymisen myötä ja tietyn harrastuksen seurauksena. Siksi on ajoittain hyvä tarkkailla omia jalkaterien ja kehon linjausten muutoksia, tai antaa asiantuntijan tehdä arvio. Virheasentoihin kannattaa valita sopivat juoksukengät, jotka antavat tukea sopivasti sinun jaloillesi. Voit myös ostaa pohjalliset, jotka ajavat samaa asiaa, kuin tuetut lenkkarit. Kaikkein parhaimpia ovat yksilölliset pohjalliset, jotka on muovattu jalkapohjasi mukaisesti ja auttavat ohjaamaan jalkaterää oikeaan asentoon.


Jaloissa saattaa myös olla epäsymmetrisyyttä niin, että vain toisessa jalkaterässä on ylipronaatio. Tällöin kannattaa pohtia, että kumpi keino on hyödyllisempi, meneekö neutraalin jalkaterän tai virheasennon mukaisesti. Yleensä kannattaa mennä virheasennon omaavan jalkaterän mukaisesti, sillä puoliero voi pahentua entisestään väärillä lenkkitossuilla.


Neutraalisti pronatoiva jalkaterä (neutraali juoksukenkä)


Tässä askellustyypissä ponnistus lähtee varpaiden keskeltä, jolloin voimantuotto on optimaalinen. Tämä on kaikista yleisin jalkaterän muoto. Jalkaholvi on normaalilla korkeudella, eikä jalkaholvi osu maahan. Neutraalilla jalalla mentäessä kyykkyyn pysyvät kehon linjaukset suorassa, eli nilkat, polvet ja lantio. On suositeltavaa ostaa neutraalit juoksukengät tähän tarpeeseen. Mikäli neutraalin jalkaterän omaavat henkilöt juoksevat ylipronatoivilla tai alipronatoivilla kengillä, voi tulla monenlaisia kiputiloja.


Ylipronatoiva jalkaterä (pronatoiva juoksukenkä)


Tässä askellustyypissä ponnistus lähtee ukkovarpaalta, jolloin myös vaivaisenluu on todennäköisempi rasituksen kohdistuen pitkittyneesti yhdelle alueelle. Tämä on yleisin jalkaterän virheasento, jonka tunnistaa myös siitä, että käytetyt kengät ovat epäsymmetriset, eli kallellaan sisäänpäin. Tässä virheasennossa jalkaterän sisäpuolella oleva jalkaholvi osuu maahan astuessa. Usein myös koko jalka kiertyy sisäänpäin, joka voi aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi polviin, lonkkaan ja alaselkään kireyksiä sekä ylirasituksia. Pronaatiotuki nostaa jalkaholvia, jolloin askellus muuttuu lähemmäs neutraalia.


Alipronatoiva jalkaterä (supinoiva juoksukenkä)


Myös supinoivaksi kutsuttu jalkaterä on virheasento, jossa jalkaholvi on korkea. Polvet kiertyvät helpommin ulospäin, päinvastaisesti ylipronatoivaan jalkaterään verratessa. Nilkka on usein jäykkä ja ja paino jakautuu enemmän jalkaterän ulkoreunalle. Huomioi, että myös jalkaholvi on kireä ja saattaa aiheuttaa kiputiloja jalkapohjan alueelle. Tälle jalkaterälle kannattaa valikoida neutraali pronaatio tai alipronaatiotuella varustettu kenkä. Tämä virheasento on huomattavasti harvinaisempi, kuin ylipronatoiva jalkaterä. Huomioi, että tälle jalkaterälle ylipronatoiva kenkä provosoi ongelmaa vielä entisestä lisää.


Normaali, matala vai korkea jalkaholvi?


Jalkaholvin korkeus on yleensä suuresti yhteydessä pronaatioon. Tiettyjen kenkien käyttö, jotka tukevat sinulle tyypillistä jalkaholvia, voi ennaltaehkäistä tai lievittää kiputiloja.


Oman jalkaholvin korkeuden voi testata kastamalla jalkapohjat esimerkiksi veteen tai maaliin, ja astumalla sitten paperille tai muulle alustalle, johon jää jälki jalkapohjasta.


Jalkaholvin korkeus testaa itse:

  • Tasainen jalkaholvi, eli ylipronatoiva (matala): Mikäli jalkapohjasi jälki näkyy leveyssuunnassa kokonaisena, on sinulla matala jalkaholvi.

  • Normaali jalkaholvi, eli neutraali (keskiverto): Sinulla on neutraali jalkaholvi, mikäli keskiosa jalkapohjasta on puolittain täytetty.

  • Korkea jalkaholvi, eli alipronatoiva: Sinulla on korkea jalkaholvi, mikäli jalkapohjassa on vain vähän täytettä keskellä.

Juoksukengän jäykkyys - neutraali, tukeva tai vakauttava?


Kun siirrytään neutraalista tukevaan ja siitä vakauttavaan juoksukengän jäykkyyteen, on selvää, että tuki kasvaa. Tämä myös auttaa liialliseen pronaatioon ja tasapainoittaa jalkaterääsi. Jäykässä mallissa jalkaterä on paremmin paketoitu kenkään, jolloin jalkaterän pienet nivelet ja luut eivät pääse rasittumaan yhtä rankasti, kuin löysässä mallissa. Suotavaa olisi, että aloittelija aloittaa jäykästä (vakauttava jäykkyys) ja kun kilometrejä kertynyt voi siirtyä tasapainoiseen ja myöhemmin neutraaliin, joka on jo lähellä luonnollista juoksua.


Neutraali jäykkyys / jalkaholvin tuki


Näitä juoksukenkiä on helppo taivuttaa kärjistä yhteen, menee helposti rullalle ja on pehmeä. Se myös taittuu sivusuuntiin helposti ja voit puristaa kantapään kohdalta materiaalia yhteen. Ei ole lisättyjä tuen elementtejä pohjassa. Nämä kengät ovat yleensä erittäin kurvikkaita pohjasta katsottuna.


Tukeva jäykkyys / jalkaholvin tuki


Tämän juoksukengän voi mieltää ennemminkin jäykäksi, kuin pehmeäksi. Se ei taitu tai rullaudu, mutta taipuu hieman. Kohtalainen jousto sivusuuntiin vääntäessä. Ei ole kuitenkaan täysin jäykkä. Joitakin tuen elementtejä pohjassa. Nämä kengät ovat yleensä hieman kurvikkaita pohjasta katsottuna.


Vakauttava jäykkyys / jalkaholvin tuki


Erittäin jäykkä, ei taivu keskeltä mutta on hieman joustoa varvas alueella. Minimaalisesti tai ei lainkaan sivusuuntaista joustoa. Jäykkä koko kengän alueella ja lisättyjä elementtejä, jotka estävät jalkaterää taipumasta sisällepäin. Nämä kengät ovat yleensä suoria pohjasta katsottuna.


Droppi - eli laskeutuma kantapäästä varpaisiin lenkkitossuissa


Matalalla dropilla (noin noin 0 - 5 mm) on helpompi laskeutua niin, että jalka tulee suoraan lantion alle, jolloin juoksuaskel on luonnollisempi. Matala droppi sopii edistyneelle juoksijalle, jolloin akillesjänne ja lihakset - erityisesti pohkeet - kestävät rasitusta jo riittävästi. Tekniikka on oltava myös jo hyvällä tasolla. Tähän suositellaan hiljattaista siirtymistä, eli aluksi juoksua isommilla dropeilla ja välillä kokeilua pienemmillä dropeilla.


Keskikorkea droppi (noin 6 - 10 mm) on täydellinen kompromissi, sillä tällä dropilla voidaan huoletta jo harjoitella melko paljon, mutta saadaan kuitenkin luonnollisuutta askellukseen.


Korkea droppi (yli 10 mm) antaa hyvän vaimennuksen kantapäälle. Toisaalta on haastavampi juosta niin, että jalka laskeutuu suoraan vartalon alle. Säästää pohjetta ja akillesjännettä, sopii siis erinomaisesti heille, joilla on paljon painoa, kokemusta karttunut vähän tai juoksuharrastus vasta alussa.


Istuvuus


Varpaiden kärkeen olisi hyvä jättää etusormen pään verran tilaa ja kantapää ei saisi nousta tai hölskyä juostessa. Varpaille pitää myös leveyssuunnassa jäädä riittävästi tilaa, ja koko pituudeltaan jalkaterä pitäisi istua tiiviisti kenkien kanssa. Huomioi se, että pidempää matkaa juostessasi jalkateräsi turpoaa ja aiemmin sopiva juoksukenkä voi alkaa tuntua pieneltä. Siksi hyvä jättää hieman varaa kenkiin.


Juoksumatkan pituus


Pitkiä matkoja juostessa tarvitaan hyvää vaimennusta. Lisäksi jos koet, että sinulle sopii hyvin vaimennetut kengät, niin voit käyttää niitä lyhyemmälläkin matkoilla. Lyhyemmille matkoille sopii kevyemmät kengät, joissa on vähemmän vaimennusta. Jos juoksija on kokenut, voi hänelle sopia kevyet kengät myös pitkille matkoille. Kaikista kevyemmät kengät on tarkoitettu kisamatkalle. Elimistön tottuessa iskuihin, voi hiljalleen siirtyä kevyempiin ja vähemmän vaimennettuihin kenkiin.

39 views0 comments