Näin valitset oikeat juoksulenkkarit eri tilanteisiin

Miltä sinun tavallinen lenkkipolkusi näyttää? Kävelylle ja triathloniin tarvitaan ymmärrettävästi aika erilaiset lenkkarit, mutta eroja on myös siinä, juostaanko juoksumatolla, kisoissa tai ehkä mäkimaastossa. Tässä postauksessa perehdytään siihen, minkälaisia vaatimuksia erilaiset maastot asettavat juoksukenkien valintaan.Kokemus vaikuttaa juoksukenkien valintaan, sillä kokeneella juoksijalla lihakset, luusto ja nivelet ovat kehittyneet kestämään juoksun aiheuttamaa kuormitusta paremmin. Laadukkailla ja yksilöllisesti sopivilla juoksukengillä pystytään suojaamaan elimistön luustoa ja niveliä iskuilta sekä täten liialliselta kuormitukselta. Sinulle parhaiten sopivien juoksulenkkareiden valintaan vaikuttavista tekijöistä voit lukea tarkemmin täältä. Kyseinen postaus kannattaa lukea ennen tätä erityisesti siinä tapauksessa, jos juoksulenkkareihin liittyvät termit, kuten droppi tai pronaatio eivät ole sinulle ennestään tuttuja.


Tämän lisäksi täytyy havainnoida missä maastossa juoksee, mitä vauhtia tai matkoja on tarkoitus juosta, siis yleisesti minkälaiseen harjoitteluun on tarkoitus löytää kengät. Alla on listattu muutama yleinen kategoria, ja lueteltu siihen soveltuvia juoksukenkien ominaisuuksia. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikista kategorioista löytyy poikkeuksia. Vaikka yleinen linja olisikin johonkin suuntaan, saattaa löytyä suuriakin yksilöllisiä vaihteluita. Nämä arviot eri kategorioista ovat yleisiä havaintoja ja antavat suuntaa lenkkariostoksille. Se, minkälaiset juoksutossut juuri sinä valitset, riippuu juoksutyylistäsi, aiemmasta juoksukokemuksestasi ja siitä, kuinka pitkiä matkoja juokset.


Kävelyyn tai juoksuharrastuksen aloittajalle


Kun etsit kenkiä jotka sopivat rauhalliseen juoksuun tai reippaaseen kävelyyn, niin etsi kenkiä, jotka sopivat parhaiten kovalle alustalle kuten asfaltille. Tällaisissa kengissä on hyvä vaimennus, ja jos et ole varma pystytkö aina juoksemaan pehmeästi hiekalla, niin parempi varautua kovaan alustaan.


Kevyen lenkkeilyn kengistä yleensä löytyy neutraalia jäykkyyttä jalkaholville, mutta vakautettuja malleja löytyy myös melko runsaasti ja siitä kannattaa lähteä liikkeelle. Tämä siksi, että voit keskittyä rauhallisemmin juoksutekniikkaan, kun kengät avustavat askellusta ja tukevat liikettä. Etsi itsellesi kengät, joissa on apua askelluksen ohjaukseen, eli suuntaviivat pohjassa. Etsi itsellesi pehmustettuja, mukavia ja hengittäviä malleja. Malleja löytyy myös matalan tai korkean jalkaholvin omaaville, etsi omaan jalkaholviin sopiva malli. Toisin sanoen löytyy siis neutraalia pronaatiota, ylipronaatiota ja alipronatoivia malleja.


Voit keskittyä rauhallisemmin juoksutekniikkaan, kun kengät avustavat askellusta ja tukevat liikettä.

Oletko juoksussa kantapääastuja? Tällöin etsi vaihtoehto, jossa paljon droppia. Etsi kenkiä, joissa droppi on 9-12 mm välillä. Löytyy vaihtoehtoja paljasjalkakengistä raskastekoisille henkilöille, mutta alkuun suosittelen hieman raskastekoisempia malleja, sillä näissä on enemmän tukea ja vaimennusta.


Osassa malleista löytyy jalkaan vedettäviä malleja ilman nauhoitusta, tämä voi joillakin lisätä mukavuutta. Löytyy malleja, joissa on pieni tai laaja varvastila. Onko sinulla leveä jalka? Silloin valitse kenkä laajalla varvastilalla. Vedenkestäviä malleja löytyy vähemmän, mutta mikäli juokset usein sateisella säällä, etsi vettähylkivä vaihtoehto. Paino yleensä sijoittuu 250-300 grammaan tai yli.


Yleensä pehmustettu, vaimennettu ja tuettu painaa ja maksaa enemmän. Aluksi harrastusta aloittaessa painoon tai hintaan ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Tarkoitus on ennaltaehkäistä vammoja ja tehdä juoksusta miellyttävää. Etsi mieluusti itsellesi muhkeasti pehmustettu malli, jotta käyttömukavuus olisi mahdollisimman hyvä. Täytyy muistaa että kävelyssä askellus on erilainen kuin juoksussa, joten jos haluaa parhaan mahdollisen askelluksen juoksussa, kannattaa pitää kenkiä ainoastaan tässä käytössä.


Hölkkälenkille ja hieman kokeneemmalle lenkkeilijälle


Etsi malli joka sopii parhaiten kovalle alustalle, mutta mikäli juokset ajoittain poluilla tai intervalleja, löytyy myös malleja joissa on pitoa ja sopivuutta epätasaiseen maastoon. Suurin osa kevyeen juoksuun tehdyistä malleista on suunniteltu rauhallisuutta ajatellen, mutta osalla malleista voi tehdä myös kevyttä intervalliharjoittelua. Mikäli juokset ajoittain kovempia vetoja lenkin lomassa, niin etsi kengät, joissa on myös nopeusominaisuuksia. Toinen vaihtoehto on ostaa kahdet tai jopa kolmet kengät, yhdet kevyemmät nopeisiin vetoihin, raskaammat pitkille lenkeille ja yhdet maastoon.


Etsi juoksukengät, joissa on tukeva jäykkyys. Tällöin saat hieman enemmän liikettä jalkaterälle kuin vakauttavassa jäykkyydessä. Etsi hyvin pehmustettu, mukava ja hengittävä malli. Malleja löytyy myös matalan tai korkean jalkaholvin omaaville, etsi omaan jalkaholviin sopiva malli. Tästä kategoriasta löytyy neutraalia pronaatiota, ylipronaatiota ja alipronatoivia malleja, etsi itsellesi sopiva vaihtoehto. Osassa malleista löytyy jalkaan vedettäviä malleja ilman nauhoitusta, tämä voi joillakin lisätä mukavuutta. Suosi malleja, joissa droppi on 9-12 mm välillä mutta mikäli sinulla on kokemusta juoksusta, voit kokeilla vaihtoehtoja myös 5-8 mm dropilla. Mikäli painosi laskee ja lihakset, nivelet ja luut kehittyvät, voit hiljalleen siirtyä kevyempiin malleihin. Kevyempi malli on responsiivisempi ja helpompi juosta.


Laadukkailla ja yksilöllisesti sopivilla juoksukengillä pystytään suojaamaan elimistön luustoa ja niveliä iskuilta sekä täten liialliselta kuormitukselta.

Myös tässä kategoriassa löytyy malleja pienellä ja laajalla varvastilalla. Vedenkestäviä malleja löytyy vähemmän mutta mikäli juokset usein sateisella säällä, etsi vettähylkivä vaihtoehto. Hieman kokeneempi lenkkeilijä voi suosia kenkiä, jotka painavat noin 250 - 299 grammaa. Keveys on aina merkki, että jostain ominaisuudesta on rajoitettu, mutta nyt kun vauhtia on jo enemmän, keveys tuo mukavuutta juoksuun. Parasta olisi löytää sopiva kombinaatio keveyttä, tukea ja vaimennusta. Etsi itsellesi joustava kenkä, tämä lisää myös käyttömukavuutta ja saat käytettyä jalkaterää monipuolisemmin.

Juoksulenkkarit juoksumatolle


Etsi kenkiä, jotka sopivat parhaiten kovalle alustalle kuten asfaltille. Tosin juoksumatto on hieman asfalttia pehmeämpi alusta, joten myös kengät voivat olla kevyemmät. Droppi olisi hyvä olla 8-13 mm välillä, sillä juoksumatto on kuitenkin alustana yllättävän kova. Voit toki hankkia toiset kengät, joissa droppi on pienempi, esimerkiksi 4-8 mm, jolloin voit haastaa pohkeita ja tekniikkaa hieman enemmän.


Juoksumatolla voit myös kokeilla kevyempiä kenkiä kuin ulkona, sillä olosuhde on kontrolloitu ja voit keskittyä enemmän juoksutekniikkaan ja tuntumaan. Kengissä ei tarvitse kovinkaan paljon pitoa. Mikäli olet kokenut lenkkeilijä, voisi paino vaihdella 200-250 gramman välillä. Aloittelijalla yli 300 gramman kengät ovat ihan riittävät. Muuten samat ohjeet, kuin kävelijälle tai hieman kokeneelle lenkkeilijälle. Lue yksityiskohdat ylhäältä.

Juoksulenkkarit koviin harjoituksiin tai kisoihin


Panosta kisajuoksukengissä kengän nopeusominaisuuksiin ja keveyteen. Noin 200 grammaa on kevyt ja alle tämän huippukevyt. Muista kuitenkin, että tällöin usein rajoitetaan mukavuudesta. Poikkeuksia toki on, ja osa kengistä voi olla melko mukavia myös. Droppi voi kisakengissä olla aivan olematon, jopa 0 mm, yleensä kuitenkin 1-8 mm välillä. Valitse sen mukaan, kuinka hyvä kantokyky pohkeissa on ja kuinka taloudellisesti pystyt juoksemaan.


Tietysti valintaan vaikuttaa myös matka, maratonille kannattaakin ottaa enemmän droppia, koska jalat väsyvät matkan edetessä. Pidemmällä matkalla myös hyvä vaimennus tekee juoksusta taloudellisempaa kuin vähemmän vaimennettu. Lyhyemmät matkat menee vähemmällä vaimennuksella ja dropilla, koska vauhti pysyy korkeana. Kisakategoriassa saattaa olla haastava löytää alipronatoivia kenkiä, ylipronatoivia löytyy huomattavasti enemmän ja suurin osa on neutraaleja. Suosittelen neutraalin jäykkiä kenkiä, sillä saat silloin kaiken irti jalkaterästä, kun juoksukengät ovat joustavat ja taipuisat.


Juoksulenkkarit mäkijuoksuun, maastojuoksuun ja mutaiseen maastoon


Kun haluat juoksukenkiä poluille ja epätasaiseen maastoon, niin tällöin pito, kestävyys ja suorituskyky ovat tärkeitä ominaisuuksia. Maastokenkiä löytyy myös kisakäyttöön ja tällöin mallit ovat kevyempiä ja tiukempia, eli mukavuudesta joustetaan. Usein maastokengät ovat neutraalille jalkaterälle.


Mikäli etsit kenkiä kevyille polkujuoksumatkoille, panosta mukavuuteen, hengittävyyteen ja pehmustukseen. Myös märille keleille löytyy malleja ja mikäli juokset kosteissa olosuhteissa, niin panosta vedenhylkivyyteen, joka tosin yleensä heikentää hengittävyyttä. Maastojuoksukengät voivat soveltua myös pitkille matkoille, jopa maratoniin asti. Ultrajuoksuun tarkoitettuja malleja on vähemmän.


Se, minkälaiset juoksutossut juuri sinä valitset, riippuu juoksutyylistäsi, aiemmasta juoksukokemuksestasi ja siitä, kuinka pitkiä matkoja juokset.

Maastokengät ovat yleensä painavampia, jopa yli 300 grammaa, mutta vaihtoehtoja löytyy 200-300 gramman väliltä. Droppi on hyvä olla 5-8 mm välillä, mutta vaihtoehtoja löytyy muistakin dropeista. Suurin osa maastokengistä on neutraaleja ja runsas osa malleista sopii raskaammille kehotyypeille hyvän vaimennuksen ja jäykkyyden ansiosta. Yleensä varvastila on keskitasoa. Löytyy runsaasti vedenkestäviä (Gore-tex) tai vettähylkiviä malleja. Valitse kengät, joissa vaimennus on runsasta tai keskitasoa, silloin kivet ja kannot eivät tunnu jalan alla yhtä herkästi. Maastokengät ovat yleensä vakauttavan jäykkiä. Maastokengät ovat yleensä neutraaleja johtuen runsaista maaston muutoksista poluilla.


Juoksukengät triathloniin


Triathlon on nostanut päätään, ja nykyään valmistetaan lajikohtaisia lenkkareita. Nämä soveltuvat hyvin kisoihin tai nopeusharjoitteluun. Etsi malleja, jotka ovat pehmustettuja sekä mukavia käyttää. Lajin luonteen vuoksi on tärkeää, että pystyt käyttämään kenkiä pyöräilyn jälkeen jalkaterät turvonneinakin. Etsi triathlon kengiksi vaihtoehtoja, jotka ovat taloudellisia, eli niistä olisi hyvä löytyä tukea väsyneille jaloille. Soveltuvat hyvin pitkille matkoille ja droppi on yleensä 5-12 mm välillä. Tässä kategoriassa löytyy eniten neutraaleja vaihtoehtoja.


Triathlonkengät ovat kevyitä, niissä on keskitasoisesti tilaa varpaissa mutta vedenpitävyyttä tai pitoa on yleensä vähemmän hengittävyyden, keveyden ja painon takia. Paino on yleensä 200-299 gramman välillä. Vaimennus on näissä keskitasoa ja ovat yleensä neutraalin tai tukevan jäykkiä. Osassa triathlonkengistä sisäpehmusteet ovat niin pehmeitä, että voi juosta ilman sukkia mutta tällöin jalkojen täytyy olla kuivat. Yleensä kenkiin vaihdetaan myös nauhat pikakiristykseen.


Juoksukengät estejuoksuun


Estejuoksu on uusi laji, kisoja järjestetään nykyisin Suomessakin. Yleensä holvituki on neutraali, kengät ovat hyvin pehmustettuja ja droppi 5-12 mm välillä. Pronatoituja vaihtoehtoja on harvemmin saatavilla. Vettähylkiviä malleja löytyy paljon. mallit sopivat hyvin myös kantapää -astuvalle ja paino on yleensä 250-300 grammaa tai yli. Kuten maastojuoksussa, on tärkeää, että mallit ovat kestäviä, niissä on hyvä pito ja suorituskykyyn on panostettu. Osassa malleissa on hyödynnetty uintikyky kengät jalassa ja esimerkiksi köysikiipeily.


Juoksukengät lumelle


Tehty polkukenkätyylien mukaisesti, sopii yleensä neutraalille jalkaholville. Yleensä nämä kengät ovat mukavia käyttää, hengittäviä, lämpimiä ja pehmustettuja. Sopivat myös pitkille matkoille ja droppi on yleensä 5-8 mm välillä. Näissä kengissä on melko usein runsaasti tilaa varpaille. Paino on yleensä 300 grammaa tai yli. Joustavuudeltaan ovat keskitasoa. Yleensä vaihtoehtoina löytyy neutraaleja, mutta poikkeuksia on.

21 views0 comments