Parempaa hyvinvointia ajatusmalleja muuttamalla

Omalla käytöksellä tai asenteella voi muuttaa omaa ajattelua niin, että tuntee enemmän onnellisuutta jo pienistäkin asioista. Mutta miten? Miten hyvinvointia ja onnellisuutta lisätään ajatusten voimalla? Lue tämä postaus, niin saat vastauksen kysymyksiisi.Miten voimme lisätä hyvinvoinnin ja onnellisuuden tunnetta vain ajatusmalleja muuttamalla? Yksi avaimista piilee ihmisluonnon heikkouksien ja taipumusten tunnistamisessa. Samoin voi olla hyödyllistä tunnistaa omat - ja meille kaikille osittain yhteiset - syyt ahdistuksen ja stressin takana.


Miksi keskitymme helposti negatiivisiin asioihin?


Usein kuulee sanottavan, että virheet ovat paras opettajamme. Sanonnan opetuksen voisi ajatella olevan kyky hyväksyä oma epätäydellisyys paremmin, mikä toki on hyödyllinen taito. Virheet ovat kuitenkin ihan oikeasti paras opettajamme, eli kyseessä ei ole pelkkä sanahelinä. Aivomme muistavat epäonnistumiset kaikkein parhaiten. Virheistä jää aivoihin positiivisia kokemuksia syvempi muistijälki, mikä johtuu ihmisluonnon halusta selviytyä. On siis myös tärkeää tehdä virheitä, jotta niistä oppisi.


Muutama satatuhatta vuotta sitten, kun Homo Sapiens alkoi kehittyä, oli ympäristössä useita vaaratekijöitä ja uhkia. Evoluution saatossa kykymme tarkkailla ympäristöä uhkien varalta kehittyi, ja ihminen ymmärsi välttää tai olla toistamatta virheitä. Jos virheitä tuli, niin niistä jäi tarkka muistijälki, jotta vastaava ei toteutuisi uudestaan.


Aikoinaan virhe tai epäonnistuminen saattoivat johtaa menehtymiseen. Nykyään virheet eivät ole välttämättä yhtä kohtalokkaita, vaan saatamme kokea suurta negatiivisuutta vaikka aamuruuhkassa, tai kun selvitämme ristiriitoja, huolehdimme taloudesta tai menemme treffeille. Muistutuksena menneistä ajoista aivoihimme on muovautunut negatiivinen sävel. Ajattelemme liikaa virheiden, eli epäonnistumisen mahdollisuutta ja alamme ahdistua ja pelätä itse tekemistä jo valmiiksi. Tästä jää helposti päälle kierre. On tietysti hyvä, että pystyy tekemään työnsä hyvin, mutta olisi tärkeä hyväksyä virheet osana prosessia, eikä heikkouden merkkinä. Virheet voisi oikeastaan nähdä jopa vahvuutena, sillä niistä saattaa syntyä parhaat innovaatiot.


Virheistä jää aivoihin positiivisia kokemuksia syvempi muistijälki, mikä johtuu ihmisluonnon halusta selviytyä.

Nykyään modernissa yhteiskunnassa emme yleisesti koe suuria uhkia, mutta ärsykkeitä on sitäkin enemmän ja aivomme tarrautuvat edelleen herkästi kaikkeen negatiiviseen. Jos mietimme miksi uutislehtien otsikoissa on usein jotain dramaattista, johtuu tämä siitä, että kiinnittäisimme lehteen huomion ja ostaisimme sen. Tai jos olet menossa nukkumaan ja päiväsi meni hyvin mutta teit kolmenkymmen onnistumisen joukossa yhden virheen, mikä mahtaa olla päälimmäisenä mielessäsi vaipuessasi uneen?


Usein vastoinkäymistä kohdatessamme virittyy niin sanottu “tunnelikatse”, joka keskittää huomiomme vastoinkäymiseen niin, että koko ulkopuolinen maailma katoaa. Esimerkiksi aivomme tiedostamatta huomaavat vihaiset kasvot ennen onnellisia. Näitä asioita pohtimalla syntyy parempi ymmärrys siitä miksi on niin helppoa ajautua murehtimaan. Kannattaa siis tiedostaa nämä ajatuspolut, ja keskittyä jatkossa tietoisesti myönteisiin asioihin.


Tärkeää olisi myös säännöllisesti ja tietoisesti muistella onnistumisia, sillä niiden muistelu saattaa muutoin olla haastavampaa. Positiivinen ajattelu kuitenkin palkitsee ja vie meitä kohti positiivista kierrettä, jossa myös mielemme on rennompi. Usko itseesi ja hyväksy epätäydellisyys, nauti itse tekemisestä sekä onnistumisista ja mikäli huomaat ahdistuvasi, keskity hengitykseen ja jatka, kun mielesi on rento. Älä anna negatiivisten ajatusten vallata mieltä, sillä ne heikentävät suoritusta ja rasittavat mieltäsi. Ironista kyllä, yleensä juuri virheiden pelko johtaa huonompiin suorituksiin.


Ole valpas mutta rento ja luota itseesi, puhuttele itsellesi ja vahvista mieltäsi positiivisella kehuilla. Puhuttele itseäsi jämäkästi mutta lempeästi, ja tee olostasi varma epävarmuuden keskellä. Pysy iloisena ja keskity arjessa onnistumisiin, nauti niistä, syleile niitä ja palkitse itsesi hyvästä työstä. Ole itsevarma ja luota itseesi. Ole armollinen itsellesi ja anna itsellesi aikaa, niin alat onnistua asioissa murehtimatta liikaa etukenossa.


Miksi joudumme stressin ja negatiivisuuden kierteeseen?


Pään keskiosassa on mantelitumakkeen, hypotalamuksen ja hippokampuksen muodostama kokonaisuus, joka vaikuttaa reagointiin. Uhan kohdatessa mantelitumake lähettää signaaleja hypotalamukseen ja aivorungossa sijaitsevaan sympaattiseen hermoston säätelykeskuksiin. Tällöin muodostuu adrenaliinia, kortisolia ja noradrenaliinia ja muita stressihormoneja. Aivorunkoon jää tästä tapahtumasta muistiverkkoihin jälki, jotta voi oppia tapahtuneesta.


Kielteinen kierre ei vie mahdollisuuksiasi hyvinvointiin ja onneen. Ajattele sitä vinoumana, jonka voi laittaa suoraksi.

Ajan kuluessa mantelitumake herkistyy negatiivisille asioille. Hippokampuksen hermosolut vähitellen kutistuvat ja sen stressireaktiota jarruttava kyky heikkenee. Hippokampuksen tehtävä on saada ihminen näkemään asiat oikeissa mittasuhteissa ja rauhoittaa mantelitumaketta. Voi käynnistyä noidankehä, jossa tänään koettu stressi, ärtyneisyys, ahdistuneisuus ja loukkaantuneisuus altistavat huomisen stressille. Asioita ei enää nähdä oikeissa mittasuhteissa, vaan kärpäsestä tulee härkänen. Saatat olla seuraavana päivänä erityisen altis kaikille ongelmille, eli kielteisyys lisää kielteisyyttä.


Lisäksi stressin jatkuessa hermoyhteydet aivojen otsalohkoon heikkenevät, jolloin ihmisen kyky hallita aggressiivisuutta heikkenee. Tämä lisää entisestään negatiivista ajattelua ja käyttäytymistä.


Kuinka sitten kehittää aivojen toimintaa?


Mistä siis löytää onnellisuuden lähde, joka ei olisi riippuvainen ympäristön ärsykkeistä ja haasteista?


Kielteinen kierre ei vie mahdollisuuksiasi hyvinvointiin ja onneen. Ajattele sitä vinoumana, jonka voi laittaa suoraksi. Yritetään kiinnittää huomio siihen, että kielteisyys lisää kielteisyyttä ja vähentää myönteisyyttä. Olisi tärkeää muistaa 3:1 suhdeluku, jossa myönteisiä tapahtumia tulee siis kolme yhtä negatiivista kohden, miksi? Me tarvitsemme enemmän myönteisiä kokemuksia ja keskittymistä myönteisiin asioihin, jotta negatiiviset mietteet jäisivät taka-alalle. Voimme kukoistaa, kun onnistumme kiinnittämään huomiomme enemmän positiivisiin asioihin negatiivisten sijasta.


On tärkeää keskittyä päivän aikana kaikkiin myönteisiin asioihin, olivat ne kuinka pieniä tahansa. Voit esimerkiksi töissä ottaa tauon, jossa omistat minuutin kaikelle hyvälle mitä elämässäsi on. Hengitä rauhallisesti ja syvään, ajattele asioita, jotka tekevät sinut kiitolliseksi ja onnelliseksi. Ajattele, että olet arvostettu, rakastettu ja pidetty. kasvata tietoisuutta hyvistä ajatuksista ja myötätunnosta. Joskus voit pysähtyä myös arjen hetkissä nauttimaan. Se ruoka mitä parhaillaan syöt; pohdi edes 20 sekuntia kuinka maukasta se on ja kuinka onnellinen olet, että voit syödä rauhassa ja sinulla on ravintoa yllin kyllin. Kun käyt suihkussa, mieti kuinka mukavaa on, että lämmin vesi virtaa kehoasi pitkin, kuinka onnekas olet, että voit nauttia luksusta, joka ei monelle ole itsestään selvyys. Seuraavan kerran kun tiedostat, että sinulla on ajamista ruuhkassa, älä menetä hermojasi, älä kiinnitä huomiota muihin autoilijoihin. Keskity radioon tai maisemien katsomiseen, nauti hyvästä ilmasta. Vaikka töissä olisi tylsää ja monotonista tekemistä, nauti niistä hetkistä, kun saat jonkin tehtävän suoritettua. Kun menet iltaisin nukkumaan, mieti asioita jotka tekivät sinut tänään onnelliseksi; kohtaaminen vanhan tutun kanssa lenkkipolulla, leikit lapsen kanssa.


Kuinka hienoa, että sinulla on tällaisia hetkiä elämässä ja voit terveenä tehdä niitä. Tai vaikka et olisi täysin terve, mitä muuta pystyit tekemään vielä loukkaantuneena. Pyri kiittämään joka ilta tästä päivästä ja ajasta, jota sait lisää elämään. Muista siis olla onnellinen ja anna ajatuksia ja aikaa onnen hetkien ajattelulle. Ajan kuluessa sinulle alkaa muodostua tunteita mielihyvästä, turvallisuudesta ja onnesta, mikä oikaisee kielteisiä ajatuksia. Herkistä itseäsi myönteisille kokemuksille ja lisäät dopamiinin eritystä. Reagoit jatkossa hyviin asioihin ja kokemuksiin voimakkaammin.


Luo itsellesi positiivisen kierteen lumivyöry ja liike vauhdittuu sekä aivot kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota kaikkeen hyvään. Älä kuitenkaan tee onnellisuudesta ykköstavoitetta, koska sekin on vain tunne muiden joukossa. Lisäksi, ironista kyllä, liika onnellisuuden tavoittelu voi myös muuttua stressiksi.Responsiivinen ja reaktiivinen tila


Tavoite on aina pyrkiä responsiiviseen olotilaan tai olla suurin osa ajasta responsiivinen, jolloin kehossasi ja mielessäsi vallitsee autuuden ja rentouden olotila. Kehittämällä tässä osiossa mainittuja asioita voit parantaa hyvinvointiasi ja elimistösi responsiivisuutta.


Tee itsestäsi vahva, eli ole päättäväinen, sitkeä ja rehellinen. Tämä ei tarkoita, että pitäisi olla pöyhistelevä, tai ei saisi olla heikko tai herkkä, vaan sitä että kestät koettelemuksia ja selviydyt vaikeista ajoista. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu säännöllisesti sellaisten asioiden parissa, joista aidosti nautit. Voit etsiä itsellesi paikan, jossa koet, että voit täysin irrottautua kaikista ongelmista ja haasteista sekä nauttia olostasi. Pyri välttämään uhkatekijöiden liioittelua ja usko voimavaroihin.


Ihminen on uskomaton olento, sillä tiukoissa paikoissa ihminen jaksaa kestää uskomattomia koettelemuksia. Mielelläsi pystyt uskomattomiin suorituksiin, mielesi voi ohjata sinut väsymyksen ja haasteiden yli, vaikka tilanne olisi kuinka toivoton. Keskity siihen, että pohjimmiltaan asiat ovat nyt hyvin, vaikka ilmassa olisi minkälaisia sadepilviä. Usko tulevaisuuteen ja aikoihin, jolloin kaikki ovat taas hyvin.


Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan, ymmärrä että monilla muillakin on samankaltaisia haasteita ja ongelmatilanteita.

Usko vahvasti siihen, että kun olet kärsivällinen, tulee aika jolloin aurinko paistaa taas. Ota välietappeja ja nauti kun pääset etapille ja saavutat sen, juhlista sitä. Pyri rauhaan, sisäisen rauhan löydät rauhoittamalla mielesi kaikista haasteista ja ongelmista. Kehitä kykyä olla hyvällä mielellä, lisää ilon tuntemuksia elämän hyvistä hetkistä, mieti niitä usein. Naura ja nauti antaumuksella, olet sitten ystäviesi kanssa tai ryhmäliikuntatunnilla. Arvosta elämääsi ja päivän hetkiä. Pane merkille myönteiset tunteet ja vaali niitä. Ole itsesi herra ja ole itsellesi hyödyllinen, yritä olla ajautumatta avuttomuuden tilaan. Huomaa kaikki pienetkin teot, jotka päivän aikana sait tehtyä ja arvosta niitä.


Edellä mainitut tuntemukset lisäävät yhteenkuuluvuuden, ystävyyden, myötätunnon ja rakkauden tunteita. Responsiivisessa tilassa aivoja ei haasteiden edessä valtaa raju stressi. Uhkat, menetykset ja torjunnat pystyt kokemaan vajoamatta vakaviin surutiloihin. Pysy innostuneena ja uteliaana, tavoittele unelmia ja huolehdi toisista. Ei kannata miettiä liikaa päämäärää matkan sijasta.


Huomaa myönteiset kokemukset viemälle ne tietoisuuteesi. Keskity ja tule tietoiseksi itsestäsi, tee esimerkiksi hengitysharjoituksia, joissa keskityt hengityksen tuntemukseen eri ruumiinosissa. Yritä olla pakottamatta itseäsi eteenpäin, vältä omistamisen halua ja ahneutta, yritä löytää tyytyväisyyttä ja ole antelias muita kohtaan. Panosta yhteenkuuluvuuden tunteeseen, ole yhteydessä toisiin säännöllisesti ja aktiivisesti. Yritä löytää tunne, että sinusta välitetään, sinut huomioidaan ja yritä löytää muiden hyvät ajatukset sinua kohtaan. Yritä saada muilta arvostusta, sillä omanarvontunto tällöin kehittyy ja ironisesti tämä lisää nöyryyttä ja anteliaisuutta sinussa.


Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan, ymmärrä että monilla muillakin on samankaltaisia haasteita ja ongelmatilanteita. Vakuuta itsesi siitä, että olet pohjimmiltaan hyvä ihminen, ota säännöllisesti vastaan positiivisia tunteita siitä, että olet hyvä ihminen. Ole rehellinen, toivo muille hyvää mutta pidä kiinni omista rajoista sekä huolehdi itsestäsi. Löydä elämääsi rakkautta ja tunnetta rakkaudesta. Tämä on tasapainotila, jossa pyrkimys on pysyä aina reaktiivisuuden sijaan responsiivisella puolella.

0 comments

Recent Posts

See All