Positiivinen vaihde mieleen

Millaiset asiat vaikuttavat elämäntapamuutoksen onnistumiseen? No, monetkin tietysti, alkaen muutoksen arvopohjaisuudesta, motivoitumisesta, tavoitteenasetannasta ja toteutuksen keinoista. Pohditaan tällä kerralla kuitenkin ajatusmalleja ja mielikuvaa omasta itsestä. Sillä on valtavan iso merkitys, mistä näkökulmasta ja millä asenteella lähestymme muutosta.Monet lähtevät tavoittelemaan muutosta katse peruutuspeilissä ja päässä negatiivisia ajatuksia itsestä. Mieleen nousevat helposti ajatukset siitä, että onhan tätä tullut ennenkin yritettyä ja epäonnistuttua. Silloin kolme vuotta sitten söin monta kuukautta kasviksia puoli kiloa päivässä ja säännöllistin ruokailurytmini, kunnes se vaan loppui johonkin – siis epäonnistuin. Viisi vuotta sitten kävin koko kevään sauvakävelylenkillä kolme kertaa viikossa, mutta sitten se vaan jäi – siinäkin epäonnistuin. Viime syksynä menin säännöllisesti nukkumaan kymmeneltä ja heräsin aamuisin virkeämpänä mutta nyt kukun taas hereillä puolille öin ja vihaan herätystäni kello 6.30 – taas epäonnistuin. Kannattaako edes yrittää?


Mieli pyörii muutoksen edessä helposti menneessä ja tarjoaa todisteita aiemmista epäonnistumisista. Muutos voi olla pelottavaa, haastavaa ja työlästäkin. Voisiko olla niin, että mielesi kenties yrittää pitää sinut aloillaan tutussa, turvallisessa ja helpossa varoittelemalla jo etukäteen epäonnistumisen mahdollisuudesta? Kannattako sitä kuunnella?


Onnistunut elämäntapamuutos vaatii myös ajattelun muutosta


Palvelevatko negatiiviset ajatukset ja mielikuvat itsestä meitä oikeastaan millään tavalla? Vai toimivatko ne vain kätevänä takaporttina sille, että ei kannata ja tarvitse yrittää? Jos ajattelee ja asennoituu samoin kuin aina ennenkin, ei ehkä ole lupa odottaa aiemmasta poikkeavia tuloksia. Onnistunut elämäntapamuutos vaatii usein ajattelumallien ja jopa omakuvan muutosta. Jos omakuva on rakentunut negatiivisten ajatusten varaan, on vaikeampaa saavuttaa positiivisia lopputuloksia.


Tietty realismi on toki hyvä säilyttää, mutta on silti yleensä hyödyllisempää lähestyä asioita mieluummin positiivisen kuin negatiivisen kautta. Olisi tärkeää huomata ja tunnistaa ne hetket, kun mieleen nousee negatiivista. Silloin voi pysähtyä pohtimaan, mistä negatiivinen ajatus oikein nousee ja kenen ääni siinä kuuluu. Onko sen pohjana esimerkiksi joku kommentti, jonka olet saanut ehkä kauankin aikaa sitten vaikka vanhemmalta, opettajalta, kouluterveydenhoitajalta, pomolta tai kaverilta ja jonka olet ottanut osaksi omakuvaasi? Pitikö se edes paikkansa siinä hetkessä – saatikka nykyisessä? Samalla voi pohtia, miten negatiivisen ajatuksen voisikin kääntää positiiviseksi.Mutta mitä jos kuitenkin epäonnistun?


No mitäpä sitten? Sitä tapahtuu meille kaikille silloin tällöin. Epäonnistuminen ja tavoitteiden saavuttamatta jääminen on väistämätön ajoittainen sivutuote siitä, että on uskaltanut yrittää.


On kuitenkin itsestä kiinni, minkä näkökulman siihen valitsee. Tilanteen voi selittää itselleen negatiivisen kautta toistaen yllä olevia kyynisiä ajatuksia omasta riittämättömyydestään ja ottaen jälleen uuden epäonnistumisen osaksi minäänsä. Yhtä hyvin voi myös valita positiivisemman katsantokannan. Jos yrittää ja päätyy johonkin muuhun pisteeseen kuin tavoitteeseensa, on kuitenkin tullut liikkuneeksi johonkin suuntaan ja oppineeksi matkan varrella. Takuuvarmasti ei enää ole lähtöpisteessään. Jos taas jättää epäonnistumisen pelossa asioita tekemättä ja tilaisuuksiin tarttumatta, seisoo tulevaisuudessakin melko varmasti edelleen siinä samassa lähtöpisteessä.


On myös itsestä kiinni, miten määrittelee epäonnistumisen. Omien tavoitteidensa kohdalla saa itse vapaasti päättää, mikä on epäonnistumista. Jos tavoitteena on vaikka vuoden aikana kasvattaa salitreenillä lihasmassaa kilon verran ja vuoden kuluttua lihasmassa ei ole juurikaan lisääntynyt mutta voimatasot ovat selkeästi parantuneet – onko se epäonnistuminen? Tilannehan on kuitenkin mennyt eteenpäin ja vuoden aikana on kertynyt kokemusta maksimivoiman kehittämisestä. Ehkä kannattaakin keskittyä tästä onnistumisesta iloitsemiseen sen sijaan, että märehtisi lihasmassatavoitteen epäonnistumista. Ensi vuonna uusin eväin lisää massaa!


Entäpä jos onnistutkin loistavasti?


Pessimisti ei ehkä pety mutta ei myöskään todennäköisesti saavuta upeita tuloksia. Varmaankaan hänellä ei myöskään ole kovin kivaa matkan varrella. Positiivinen lähestymistapa takaa nautinnollisemman matkan ja riemullisemman lopputuloksen – oli se sitten etukäteen määritellyn tavoitteen saavuttaminen tai ihan muuhun lopputulokseen päätyminen.


Epäonnistumiseen ja pettymyksiin varautumisen sijaan kannattaakin mielessään mieluummin rakentaa kuva itsestään onnistumassa. Miltä silloin näytät, mitä teet, mitä sanot? Keitä on mukanasi ja missä olet? Miltä sinusta tuntuu ja mitä ajattelet? Urheilijat hiovat suoritustaan mielikuvaharjoituksilla, koska ne tutkitusti toimivat. Kokeile sinäkin tehdä samoin!

35 views0 comments