Teemu Mattila: ”Tavoitteena on, että asiakas löytää ilon omaa hyvinvointiaan kohtaan”

Tässä juttusarjassa tutustumme ihmisiin ja ajatuksiin Aallton taustalla. Operatiivinen koordinaattorimme Teemu Mattila pohjaa oman hyvinvointinsa toimivien rutiinien päälle, ja uskoo suunnittelun helpottavan kiireistä elämää.”Pitää joskus ottaa se askel, että muuttaa rutiineita”, Teemu Mattila sanoo. Aalltovalmentajana Mattila auttaa asiakkaitamme kohti hyvinvoivaa arkea, ja tietää että hyvinvointia parannetaan usein rutiinien kautta. Rutiineilla on väliä, sillä positiivisiin toimintamalleihin keskittymällä saadaan vahvistettua positiivista toimintaa, joka puolestaan hiljalleen syrjäyttää negatiiviset toimenpiteet.


Mattila ottaa esimerkiksi kunnon päivällisen syömisen. Jos sellainen ei ole aiemmin kuulunut päiviin, menee aikaa ennen kuin siitä tulee vakiintunut tapa. On erittäin tärkeää luoda olosuhteet ja ympäristö, jotka tukevat uutta toimintatapaa. Kun tapaa jatkaa riittävän pitkään, se jää osaksi arkea, eikä siitä halua luopua. ”Silloin on myös helpompi palata niihin rutiineihin, vaikka olisikin joku tauko tai hetkittäinen este”, Mattila sanoo.


Toimivat ja onnistuneet rutiinit helpottavat terveellisten valintojen tekemistä. Mattila itse on iltaihminen, ja joutuu kiinnittämään erityistä huomiota siihen, ettei nukkumaanmeno venähtäisi yön pikkutunneille. Hänelle nukkumaanmenoa on auttanut reippaan aamun suunnittelu. Aamutreeni aloittaa Mattilan päivän paremmin, ja sitä varten on helpompi mennä myös nukkumaan ajoissa. Lisäksi on tärkeää saattaa päivän toimet valmiiksi ajoissa, jotta illalla on aikaa rauhoittua ennen nukkumista.


Asiakaskohtaamiset ovat työn timantti


Aallossa Mattila nauttii erityisesti asiakaskohtaamisista. ”Meidän tavoitteena on tietysti se, että asiakas löytää ilon omaa hyvinvointiaan kohtaan”, Mattila pohtii. Hän kokee tärkeänä ennaltaehkäisevän hyödyn, mitä hyvinvointiin keskittyminen jo ennen varsinaisia ongelmia tuo. Alkukartoituksen avulla osataan keskittyä juuri niihin asioihin, jotka kullekin ihmiselle ovat kaikkein tärkeimpiä, ja kehittää myös heikkouksia.


Liikkeelle lähdetään pienistä paloista, niin että hyvinvointia tukevat teot solahtavat asiakkaan omaan arkeen. ”Kaiken ei tarvitse olla täydellistä tai etenkään äärimmäistä. Kaikki teot on oman hyvinvoinnin eteen”, Mattila muistuttaa. Sekin on normaalia, jos muutos jännittää tai tuntuu välillä jopa epämiellyttävältä.


Hyvinvoinnissa on kyse myös priorisoinnista


”Hyvinvoinnista usein nipistetään ekana kun tulee kiire, mutta asiantuntijatyössä työt ei lopu”, Mattila toteaa. Priorisoiminen on vaikeaa ja vaatii jatkuvaa opettelua. Silti omaa hyvinvointiaan kannattaa arvostaa.


Hyvinvoiva keho ja mieli luovat pohjan kaikelle muulle. Töissä jaksaa paremmin, ja se kiireestä johtuva stressi on helpommin hallittavissa, kun on kiireestä huolimatta nipistänyt aikaa myös itselleen ja omaa hyvinvointia kehittävälle tekemiselle.


Omaan hyvinvointiin panostaminen voi vaatia uudenlaisten rutiinien löytämistä. “Alkuun pitää löytää ne syyt että miksi ei pysty tai mikä on esteenä”, Mattila sanoo. Sen jälkeen voi tutkia omaa ajankäyttöä ja miettiä miten sitä voisi sujuvoittaa. “Ihan se, että miettii seuraavan päivän valmiiksi”, hän vinkkaa ja kehottaa olemaan mahdollisimman konkreettinen: “Mistä metsästän päivän ruoan, milloin tai miten voin tauottaa työskentelyä? Mitä teen tauoilla, esimerkiksi hengitysharjoitus tai taukojumppa, missä teen ja kuinka kauan se kestää?”

276 views0 comments